Bonte Knaagkever

Ook wel de grote houtworm genoemd en leeft hoofdzakelijk in oude balken

De  bonte knaagkever is te herkennen aan zijn donkerbruine dekschilden met kleine geelachtige puntjes. De bonte knaag keverlarve verstopt zich meestel diep in het oude –  eikenhouten balken waar hij een soort holletje (kraamkamer) maakt en op plaatsen daar waar het vochtig is en waar meestal schimmels zich hebben ontwikkeld, waarin ze een volledige gedaante verwisseling ondergaan. Zo kan het zijn dat aan de buitenzijde van de balk geen uitvlieg openingen te zien zijn, terwijl deze van binnenuit wordt uitgehold. De bonte knaagkeverlarve tast hout dan zodanig aan dat het zijn kracht verliest.

De leefwijze en ontwikkeling van de bonte knaagkever

De gemiddelde lengte van een volwassen bonte knaagkever is 6 tot 8 mm. De eitjes van deze insect, zijn wit van kleur en hebben een doorsnee van +/- 0,6 mm. Dit is dan ook de reden dat eitjes van de bonte knaag keverlarve bijna nooit worden gezien. De larve heeft een beige kleur en heeft een doorsnee van +/- 10 mm. De bonte knaag keverlarve tast met name vooral oude eikenbalken aan. Wanneer het hout is aangetast door de bonte knaag kever larve, kan het 2 tot 12 jaar duren, gedurende deze tijd word er veel schade aangericht in het hout, tot dat de kever uiteindelijk uitvliegt. uitvliegopeningen zijn cirkelachtig van vorm en hebben doorsnede 2.5 tot 4 mm. In het verleden was het zo dat bonte knaag kevers  verschenen van april – aug. , door een betere isolatie in gebouwen met hoger temperatuur, kan het ook voorkomen dat ze buiten deze periode uitvliegen.

Schade door de bonte knaag keverlarve en de bestrijding ervan

Als u denkt problemen te hebben van de bonte knaag keverlarve, is het noodzakelijk hier zo spoedig mogelijk wat aan te doen. Ze kunnen veel schade aanrichten en een specialist is noodzakelijk.

Aantastingsproblemen door de bonte knaagkever?

Neem contact op met het B-Team, of bel 06 – 53 17 18 65

bonte knaagkever bestrijden B-Team