Huiszwam bestrijden – hoe kun je (huis)zwam bestrijden? Laat dat over aan professionals!

Huiszwam herkennen

Bij het herkennen van huiszwam wordt er gezocht naar miselliums die bestaan uit waaiervormige “aderen”. Indien de huiszwam al van invloed geweest is op het hout, dan worden de houtvezels week, zichtbaar en krimpt. Daarnaast ontstaan er kubusachtige vormen (blokjes) in het hout. De huiszwam bestrijden is noodzakelijk. We herkennen de zwam door te zoeken naar waaiers en miselliums

Huiszwam bestrijden in de kruipruimte? Lees waar u de huiszwam onder meer kunt aantreffen.

De huiszwam wordt doorgaans aangetroffen in ruimten waar er slecht geventileerd wordt, waar het bovengemiddeld vochtig is en waar cellulose aanwezig is (hout-karton enz.). Bij een vochtgehalte tussen de 35% en 55% en een temperatuur van boven de tien graden gedijd de huiszwam het best. Een gebrek aan lichtinval zorgt ervoor dat de zwam zich ook op z’n gemak voelt. In veel gevallen treft  het B-Team (ga naar contact) de huiszwam aan op één van de volgende plaatsen:

  • Huiszwam in de kelder
  • Kruipruimte
  • Achter de lambrisering of wanden
  • Afgesloten ruimtes waar amper iemand komt
  • Huiszwam op zolder
  • Platte daken
  • In larikshout en ander timmerhout afkomstig van naaldbomen
  • In kamers waar amper geventileerd wordt

Hoe verspreidt de huiszwam zich?

Een voorwaarde voor verspreiding van de huiszwam op hout en muren is de aanwezigheid van cellulose, vocht en stilstaande lucht. Materialen die door de huiszwam aangetast kunnen worden zijn bijvoorbeeld vloeren, ondervloeren, plafonds, balken, kozijnen, ramen en deuren. Daarnaast verspreidt huiszwam zich als vruchtlichaam. De huiszwam heeft per per vierkante cm 1 miljoen sporen die zich door de lucht verspreiden. Daarnaast verspreidt huiszwam zich (als melk die overloopt) relatief eenvoudig op alle voorwerpen. Horizontaal of verticaal, groot of minuscuul klein, zwam gaat overal door.

Huiszwam bestrijden dient tijdig te gebeuren, voordat uw gezondheid en bezittingen schade oplopen.

Huiszwam laten bestrijden – hoe werkt het B-Team?

De bestrijdingsmethode van het B-Team is grondig. Alvorens de daadwerkelijke bestrijding van de huiszwam plaats kan vinden, identificeren wij de oorzaak van het euvel. Uit ervaring blijkt dat bouwafval, houtresten, optrekkend vocht, verkeerde (of het ontbreken van) beluchting, lekkende dakgoten, kapotte waterleidingen of  kapotte afvoerleidingen vaak de basis zijn voor het ontstaan van de ongewenste huiszwam. Na een grondige inspectie wordt al het beschadigde hout, ongeacht de plaats, verwijderd. Vervolgens vindt de grondige reiniging plaats het geheel opschonen en afvoeren, gevolgd door met een toegestaan schimmel- en zwamsporen dodend middel (preventief) te bestrijden, waarna daar waar nodig een aanbrand mortel wordt geplaatst. Het B-Team is hiermee uniek en werkt als enige in Nederland met aanbrandmortel.

Daarna wordt er een bodemafsluiting geplaatst en zorg gedragen dat de schimmel c.q. zwammen geen kans meer krijgen. Na afloop van de bestrijdingsprocedure ontvangt u voor de de duur van 10 jaar een bewijs van garantie.

Vloerdelen vervangen bij zwamproblematiek – foto’s

De mogelijkheden voor een duurzame oplossing doorspreken? We horen het graag!