De spinthoutkever bestrijden

Spinthoutkevers

De kevertjes zijn 3 tot 7 millimeter lang, slank en licht tot donkerbruin van kleur, of wordt ook wel parketkever genoemd, komt voor in hout maar ook in tot producten verwerkt hout, bekende voorbeelden triplex platen, multiplex en parketvloeren.

Als U denk een aantasting in huis te hebben, dan zitten ze vaak met elkaar achter een schilderij.

De leefwijze en ontwikkeling van de Spinthoutkever

Spinthoutkevers larven tasten houtsoorten aan zoals eiken, noten, essen en wat exotische houtsoorten. Ze leven van de  cellulose in het hout. Het hout moet goed of volledig droog zijn. De aantasting wordt pas ontdekt wanneer er uitvliegopeningen aan het houtoppervlak zichtbaar worden en de schade dan al is geschied.

Aantasting:hout met vochtgehalte van 10 tot 30% kan door de spinthout keverlarven worden aangetast. De wijfjes leggen +/- 70 eitjes in de nerven van het hout. De eitjes van de spinthoutkever zijn circa 1 millimeter lang en 0,1 millimeter breed en zijn doorschijnend berge van kleur .Na +/- twee weken komen de eitjes uit, ook de larven zijn berge van kleur. Ze groeien tot +/- 6 millimeter groot die direct gangen gaan boren. De larven lijken veel op die van de  gewone houtworm of boktor alleen de grote is verschillend maar alle larven veroorzaken veel schade aan het hout. Vaak blijft er aan het oppervlak een dun laagje hout zichtbaar waar zeer fijn boorpoeder onder aanwezig is. Deze cyclus duurt +/- 1  jaar.

Het verdoping neemt ongeveer drie weken in beslag waarna de kevertjes zich een weg naar de oppervlakte van het hout boren. De kevertjes laten een ronde uitvliegopening achter van +/- 1 á 1,5 millimeter in doorsnede. Deze uitvliegopening iets kleiner als van de houtworm. Ze kunnen veel schade aanrichten en het inschakelen van een specialist is noodzakelijk

Last van spinthoutkever?

Ga naar contact of bel 06 – 53 17 18 65

 

spinthoutkever