Zwambestrijding Groningen

Zwam laten bestrijden in Groningen, Veendam, Stadskanaal, Hoogezand of in de regio?

B-Team levert sinds 1993 zwambestrijding in Groningen op maat. Zowel op de gezondheid als op de bouwstructuur van uw woning heeft de aanwezigheid van zwam negatieve gevolgen. De kwaliteit van de lucht gaat achteruit en bestaande bouwstructuren van hout, cement en zelfs steen worden aangetast door de aanwezigheid van zwam. Extra oplettendheid mag worden verwacht als de bewoners of aanwezigen een kwetsbare gezondheid hebben, bijvoorbeeld in geval van astma of vergelijkbare aandoeningen aan de luchtwegen. Gelukkig is zwam te bestrijden en dit is iets waar we u graag mee van dienst zijn!

Zwam in ieder stadium herkennen

In feite is een zwam niets meer dan een paddenstoel. Het is over het algemeen goed bekend dat paddenstoelen (en dus ook zwam) zich verspreiden door middel van sporen. Het gaat bij Zwam over gemiddeld meer dan 1 miljoen sporen per vierkante centimeter. Indien hier luchtstroming in de vorm van bijvoorbeeld tocht aan voorbij gaat, is een snelle verspreiding i.c.m. een aanvullend ideaal leefklimaat eerder regel dan uitzondering is. Zwam groeit uitstekend op hout en warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat zwam binnen de kortste keren voor flinke problemen in uw leefomgeving kunnen zorgen.

Waar zien we zwam veel terug?

Als warmte, vocht en houten delen als uitgangspunt genomen worden, kunt u in principe overal in uw woning zwam aantreffen. Is er bijvoorbeeld sprake van drukverlies in uw CV? Dan is het mogelijk dat er ergens water uit uw CV-leiding druppelt. Indien dit op een houten vloer lekt, kunt u dus zwam achter wanden, knieschotten in dakconstructies, kelders, badkamers en wc’s aantreffen. Zolang de leefomgeving ideaal is, zal de zwam zich vestigen en gaan groeien.

Zien en ruiken – is er zwam?

Op het moment dat u een grote zwam ziet groeien in uw kelder, is de keuze voor bestrijding al snel gemaakt. Maar wat als de zwam zich bijvoorbeeld achter gipsplaat vestigt en groeit op basis van een relatief kleine daklekkage? In deze gevallen is de aanwezigheid van zwam altijd een sterk vermoeden. Merkt u dat u veel niest, er een muffe geur hangt en dan uw luchtwegen bij het minste of geringste geïrriteerd raken? Dit duidt op de aanwezigheid van zwam en/of schimmel. Het is zaak om hier zo spoedig mogelijk actie op te ondernemen, zodat de schade voor uw gezondheid en de schade aan uw bouwstructuur zoveel mogelijk beperkt wordt. Ook is het goed om in de gaten te houden of de hiervoor genoemde klachten ontstaan in de dagen na bijvoorbeeld hevige regenval, dit kan duiden op lekkage. Houd ook de druk van uw CV-ketel goed in de gaten. Drukverlies nadat er goed ontlucht is kan duiden op lekkage.

Hoe wordt zwam bestreden?

Allereerst wordt gezamenlijk met u de situatie geanalyseerd. Is er sprake van aantasting van (houten) delen? Heeft de zwam zich zover verspreid dat zwamsanering de enige optie voor een verbeterde omgeving is? Dit verschilt per situatie, in het begin is lokale bestrijding de beste optie, in andere gevallen is gedeeltelijk herstel of vervanging  noodzakelijk. B-Team helpt op maat. Zowel met bestrijding als met verbouwwerkzaamheden kunt u bij ons terecht. Directe informatie bieden wij u graag. Hiervoor is contact opnemen het eenvoudigst: 06 53 17 18 65.

Ook kunt u online via het contactformulier contact met ons opnemen om uw situatie te bespreken.